Hashtag szakma

A fiatalok az y generáció óta jóval nagyobb nyilvánosság előtt élik életüket, mint azt a korábbi években gondolni lehetett. Sok embernek ez persze nem tetszik, berzenkednek tőle, ami teljesen megszokott dolog. Mindig kell valami, ami az aktuális generáció gyerekkorában nem úgy volt. Nincs ez másként ezzel se, ha az megnyugtat valakit, akkor mai fiatalok is majd csodálkozva nézik, hogy mit művelnek az ő gyerekeik. Sokszor hangzik el a social médiával kapcsolatban az a vád is, hogy ott csak butaság van, nincs semmi értelmes dolog, éppen ezért nem is kell foglalkozni vele. Én most erre szeretnék rácáfolni, és megmutatni néhány olyan portált, ami szakmai tartalmakat tölt fel és nagy rajongótáborral rendelkezik. Egy ilyen portál működtetéséhez, a szakmai viccek, poénok megértéséhez kicsit több kell, mint pár képletet megjegyezni, élni kell a szakmát. Én pedig hiszem azt, hogy másképpen nincs is értelme csinálni! Hogy kerül a Akkor csapjunk is bele!Bízz bennem, mérnök vagyok vagy, ahogy angolul mondják: Trust me, I am an Engineer. A mérnökök mindent megoldanak, mert mérnökök. Ez a dolguk erre lettek kitalálva, úgyhogy mindenki nyugodjon meg (de előtte keressen magának egy mérnököt 😉 ). Van egy facebook oldal , ugyanilyen névvel és több, mint 2 millió követővel rendelkezik. Műszaki, mérnöki témákból készítenek mindenféle vicces képet, érdekes szócikkeket, vagy éppen pólókat, bögréket. A poénok megértéséhez persze kell egyfajta műszaki beállítottság vagy háttérismeret, de ismeretterjesztő hatása is van oldalnak, hiszen sok esetben „nem hisszük el” hogy úgy van, ahogy állítják, ezért utánanézünk és az akaratunkon kívül magunkra is szedtünk egy kis tudást.

Egy másik példa a szakma megjelenésére a Szekunder Cementit Facebook oldal. Aki nem az acélgyártással kel és fekszik, annak fémtanból vagy anyagismeretből lehet ismerős az elnevezés. Meglehetősen elvont viccek vannak, de a szakmában járatos és a fárasztó humort kedvelők számára igazi oázis az oldal a sivárság tengerében.

Természetesen megjelennek a virtuális világban a gépészettel foglalkozó cégek is, illetve a szfotvereknek is van saját oldaluk, ahol a megosztott információ mellet kapcsolatba is tudunk lépni az adott céggel vagy tudunk szakmai segítséget kérni egy-egy szoftver alkalmazása kapcsán. (Solid Edge)

A másik népszerű közösségi oldalon az Instagramon is fellelhető nem kevés szakmai portál. Az instagram jellegzetessége, hogy ide képeket lehet feltölteni, szöveget egyéb mnás linket direktbe nem. Ezért ezek a portálok képileg mutatnak be egy-egy területet vagy az érdekességeket, szakmai szépségeket teszik közszemlére. Ezek közül néhány a teljesség igénye nélkül (általában angol, de zömében nem magyar nyelven):

Ezek mellett persze még számos ilyen portál létezik, lehetetlen összegyűjteni mindet, hiszen bármelyik percben bárki indíthat egy oldalt. Ennek a bejegyzésnek se az volt a célja, hogy egyfajta tartalomjegyzékként szolgáljon, sokkal inkább a figyelmet hivatott felhívni arra, hogy van élet a neten a továbbküldős levelek és az értelmetlen mémek után is! 😉

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük